Etropolezahorata.bg иска съгласието Ви, за да използва личните Ви данни:

Личните ви данни ще се обработват и информацията от устройството ви („бисквитки*, уникални идентификатори и други данни от него) може да бъде съхранявана и използвана от доставчици трети страни и споделяна с тях или използвана конкретно от този сайт или

поиложение

Някои доставчици може да обработват личните ви данни воз основа на законен интерес. Можете да промените това от бутона за управление на опциите по-долу. Потрете врозка в долната част на тази страница или в декларацията ни за поверителност, откодето можете ла оттеглите съгласието си.

Винаги активен

Задължителните бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

Обичаи

Традиционни рецепти за млечник, зелник, качамак

Аромати от старите готварски тефтери

Ако отворим страниците на някои книги, посветени на Етрополе, ще научим не само интересни факти от миналото на града, но ще усетим и ароматите на кухнята на етрополските баби.

Ако се доверим на впечатленията на Александър Тацов, една от забележителните личности на София и България от първите десетилетия на ХХ в., автор на монументалното историческо изследване „Етрополе във вековното си минало“, ще  узнаем, че закуската от мляко и масло се е слагала под „най-кичестата овошка“ в двора.

„Етрополското млеко не е като софийското. То е ароматично и целебно. Гълтаме топлото млеко и мажем тънки резньове хлеб с етрополско масло…“ – продължава авторът. Това ароматично мляко се използва и за приготвянето на етрополския специалитет – млечника. Той може да се превърне в част от рецептите и на младите етрополски домакини, с който биха изненадали приятно своите гости. Някои биха го оприличили на голяма палачинка, запечена във фурна. Необходимите продукти са прясно мляко, краве масло, брашно. Всичко се разбива до смес, малко по-гъста от смес за палачинки. Щипка сол и сместа е готова да бъде изсипана върху сгорещеното в тава масло. Преди поднасяне се поръсва обилно с пудра захар.

Гостите на Етрополе биха оценили с удоволствие зелника и баницата със сирене, която се заливала със захарен сироп. Зелникът се приготвял от по-дебело разточени домашни кори, запечени върху печката, с плънка от запържено в олио кисело зеле, поръсено с червен пипер.

Една от основните земеделски култури, виреещи добре в района на Етрополе, била царевицата, известна сред населението с думата „кукуруз“. Тя е част от основните храни на етрополци в миналото и от нея се приготвяли различни ястия – кукурузник /царевичник/, качамак, разбъркван с така наречения „джуруляк“. Това е прадядото на днешния миксер – дървена дръжка около 30 см, в края на която има четири перки, разположени напречно. Този инструмент вършел много полезна работа в течение на дълги години и вероятно може да се намери и сега в някоя стара къща.

Подправките били неотменна и задължителна част от всяко домакинство. Магданозът, копърът, джодженът придавали финалния щрих на приготвените ястия. Зелените джанки и зелените домати пък подкиселявали супите, особено през летните горещини.
В готварските рецепти от миналото на Етрополе могат да се открият много интересни и полезни неща, които биха разнообразили съвременния репертоар на всяка домакиня. И не на последно място – носят усещането на старо Етрополе!

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button