Ноу-хау

Етрополката Полина Мицева се учи при Краля на шoколада

Обучава се при най-добрите шеф сладкари в света и иска да отвори сладкарница в родния си град 

Полина Мицева е родена в Етрополе и от дете обожава да помага на бабите си в изработването на печива и сладкарски изделия. Завършва „Връзки с обществеността“ в СУ „Свети Климент Охридски“ и започва работа в международна компания в сферата на маркетинга и Employer Branding (работодателска марка) с фокус върху социалните мрежи. Гради успешна кариера, но в кризата с Covid 19 решава да се посвети и на сладкарството. Открива, че да прави сладки и носи щастие и записва кратък курс по-сладкарство, след това още един, а след това учи в Европейска академия за обучение и развитие и придобива професия „Хлебар-сладкар“, специалност „Производство на сладкарски изделия“. „Разбрах, че това е моето нещо и искам по-сериозно да се занимавам със сладкарство“.

„Социалните мрежи и шоколадът, особено в днешно време, вървят ръка за ръка. Ако в социалните мрежи не показваме това, което правим, ще бъде по-трудно. Това е инструмент, който ми помага да се развивам и в сладкарството“, споделя Полина.

Преди година научава, че двама от най-големите майстори сладкари в света правят обучителна академия и така любовта към сладките изделия я отвежда в Лас Вегас.

„Научих, че световно известният „Крал на шоколада“ Амори Гишон и шеф сладкаря Мишел Ерно ще провеждат интензивен, седемседмичен сладкарски курс със сладкари от цял свят, като акцентират върху френското сладкарство. Реших да кандидатствам и бях една от 20-те одобрени да се включат в обучението“, радостно споделя етрополката.

Тя е единствената българка сред участниците. „По време на курса учим много неща за кратко време и трябва бързо да наваксваме това, което ни казват шеф-готвачите. Лекторите ни го представят на теория и на практика и след това ни дават време, за да го направи ние. В края на деня, от 20 неща, които са направили като презентация, можеш да си направил едно или две, а трябва да сме по-бързи, за да усвояваме следващите уроци на майсторите. Стресът е огромен и поради тази причина много от участниците в курса сами се отказват“, споделя още Поли.

Въпреки интензивните обучения на курсистите им остава време да разкажат за родните си страни. Най-добрите сладкари в света Амори Гишон и Мишел Ерно се впечатляват от снимките на Етрополе и живописната природа на Етрополския Балкан, от любовта на хората към фолклора, твърди Поли. Тя решава да ги изненада и с типичната баница.

„Искам възможно най-бързо, като се прибера, да стартирам нещо мое и да приложа наученото тук, в САЩ. Това са знания, които си струва да се приложат и покажат в България. Рядко у нас има сладкарници или хора, които правят подобен тип десерти, на каквито ни учат. Така например Амори Гишон е известен с шоколадовите си фигури в човешки размери. Смятам, че ако комбинирам наученото с българската култура и вкусове, ще се получи нещо много интересно и атрактивно за българите“, споделя Полина и повдига завесата над бъдещите си планове.

Тя мечтае да отвори малка сладкарничка в родния си град. „Семейството ми е в Етрополе. Тук имам много приятели, много познати и аз постоянно се връщам и се прибирам. Настина ще ми е много приятно да споделя наученото и това, което мога, с хората от Етрополе. Те са запознати с моите способности. Така че ще ми бъде много приятно да се реализирам в собствения ми град“, заявява Полина.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button