Ноу-хау

Екотерапия – прозорец към природата

Всеки от нас може би е планирал разходка  в планината или до реката, за да се облекчи стреса след тежка работна седмица? Мнозина смятат, че прекарването на време на открито подобрява психосъстоянието им и насърчава релаксацията и спокойствието.

Това влияние на природата върху нервната система на човека ни насочва към т.нар. към „екотерапия”, основана на идеята, че хората имат тясна връзка с околната среда и земята. Ако тази връзка не се поддържа заради градския начин на живот, това може сериозно да засегне личностното благополучие и особено психическото здраве. Експерти смятат, че прекарването на повече време сред природата има положителен ефект върху психиката.

Видове екотерапия

Екотерапията може да включва разходка по плажа или поход в гората. Можете също така да изберете нещо свое, което носи усещане за спокойствие и сигурност, като например:

 •  Селско стопанство и градинарство
  Можете да отглеждате собствена органична храна и да работите на открито. Грижата и контакта с животните се отразява много благоприятно както на възрастните, така и на децата.
 • Приключенска екотерапия
  Този подход към лечението на психичното здраве учи млади и възрастни на техники за справяне и на първите умения, от които се нуждаят, докато създават лагер и пътуват през планините със свои връстници и опитни водачи.
 • Парк екотерапия
  Все повече специалисти препоръчват на хората да посещават парка или да извършват други дейности в района на парка.
 • Екотерапия в гората
  Тази практика насърчава съзнателното използване на петте сетива, докато се разхождаме в гори или райони с много дървета.
 • Анималотерапия
  Друг начин за справяне със стреса е играта с животни на открито – коне, кучета и птици.
 • Медитация и йога на открито
  На открито йогата и медитацията могат да бъдат още по-полезни за здравето.

Има много начини да възстановим връзката си с природата, в това число като намалим последиците от човешката дейност върху нея. Събирането на отпадъци в парка или планината или засаждането на фиданки и растения е добра практика, която се отразява положително върху човека. Грижейки се за природата, ние се грижим и за себе си, защото доброто дело винаги се връща при този, който го е направил.

Едно от предимствата на екотерапията е, че не се изискват големи финансови разходи или сериозни физически натоварвания. Ето и някои други предимства:

Снимка: Иван Пеев
 • Екотерапията предоставя повече възможности за общуване и единение с природата. Можете да организирате групова терапия и да създадете нови приятели или да отидете на пътуване с весела компания.
 • Мотивация за промени в живота. Ако отдавна искате да се преместите, но все нещо ви спира, екотерапията може да ви тласне към определени жизненоважни промени.
 • Подобрява качеството на съня.
 • Помага срещу депресията.
 • Подобрява вниманието. Чуруликането на птици или шумоленето на листа могат да помогнат на хората да се откъснат от семейните проблеми, работните конфликти и обичайните стресови фактори в ежедневието.

Автор: Галя Бончева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button