Домакин на броя

Над 550 растения и ценни билки растат в Етрополския Балкан

Тинтява, лечебна иглика, липа са полезни за здравословни проблеми

Около 40% от лекарствените препарати в света се приготвят от растителна суровина, а препаратите за лечение на сърдечно-съдови и белодробни заболявания, при малария и стомашно-чревния тракт, са 80% от растителна изходна суровина. При домашна обстановка лечебните растения се използват най-често като прясно приготвени извлеци, запарки и отвари или като спиртни извлеци.

В района на Етрополе има над 500 – 550 вида растения, много билки и гъби. Защитени растителни видове са: жълта тинтява и петниста тинтява. Под режим на опазване и регулирано ползване са зайча сянка и лечебна иглика. Лечебни и редки растения са: балканска пищялка, обикновен пелин, черен пелин, ранилист, зърнастец, червен кантарион, змийско мляко, огниче, синя жлъчка, мразовец, момина сълза, смрадлика, вълнест зърнастец, полски хвощ, еньовче, обикновен риган, исландски лишей и др.

В тинтявата се съдържат много фармакологично значими съединения. Надземните части на растението се използват в традиционната и народна медицина при приготвянето на горчиви тоници за лечение на храносмилателни заболявания, анорексия, жълтеница, пневмония, изтощение, запек, болка, кашлица, за педиатрични проблеми, треска, грип, ревматизъм и подагра, за лечение на рани и като естествена противоотрова за различни видове отрови.

Лечебната иглика, характерна за Етрополския Балкан, се слави като първото цъфтящо горско цвете през пролетта. Тя е и сред най-полезните билки. Прилага се като средство от народната медицина за овладяване на остри и хронични здравословни проблеми като:

  • безсъние – съчетава се добре с валериана за подобряване на съня;
  • хиперактивност при деца и повишена тревожност при възрастни;
  • бронхит със суха или влажна кашлица;
  • мигрена;
  • акне и други кожни проблеми;
  • ускорено съсирване на кръвта – билката показва и известни антикоагулантни свойства.

В края на пролетта улиците и околностите на Етрополе се изпълват с уханието на цъфналите липи.

 Липата е билка с многобройни лечебни свойства. Използва се в кулинарията, медицината, козметиката и парфюмерията. Съдържа антиоксиданти, витамини, минерали – желязо, калий, калций, магнезий и селен. Тя е много полезна за:

  • съдейства за добрата функция на храносмилателната система;
  • облекчава състояния на тревожност, хиперактивност и безсъние;
  • използва се при нервно сърцебиене и високо кръвно налягане;
  • намалява запушването на носа и облекчава кашлицата и раздразненото гърлото;
  • помага при сутрешно прилошаване и морска болест;
  • има детоксикиращ ефект.

Освен традиционния чай, защо не приготвим и домашна лимонада от липа? Нужни са:

  • 2-3 шепи леко сушен липов цвят;
  • 3 супени лъжици пчелен мед;
  • 1 среден по големина лимон, нарязан на резенчета (заедно с кората);
  • 3-3,5 литра вода (предварително преварена и изстудена);
  • листа от други билки (мента или маточина) по избор.

Залейте с предварително преварената и изстудена вода. Оставете съда на слънце за не по-малко от 8 часа. След това прецедете течността и консумирайте до 24 часа. Можете да добавите и различни билки към освежаващата напитка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button